Thursday, June 1, 2017

Anabolik Steroid Hepatotoksisite ve Karaciğer Koruyucu Maddeler

Anabolik Steroid Hepatotoksisite ve Karaciğer Koruyucu Maddeler

Karaciğer parankimi karaciğerin toksinleri kandan süzen kısmıdır. Aslında çeşitli süreçlerin uygulandığı bir biyokimyasal laboratuardır:

Yağlı asit sindiriminden sorumlu olan safi üretim
Pıhtılaşma mekanizmalarından sorumlu pıhtılaşma faktörleri biyosentezi (K vitamini)
Albümini ve globülinlerin çoğunu içeren, plazmada dolaşan proteinlerin çoğunun sentezi
Enerji kaynağı (glikojenez) olarak glikojen depolaması, glikozu glikoza indirgemek (glikojenoliz) ve karbon olmayan su kaynaklarından glikoz oluşturma (glikoneogenez)
Arteriyel endotelde aterogenezis-etatomatoz inflamatuar işlemeden sorumlu lipoproteinler konstrüksiyonu (HLD ve LDL)
Hormonal üretim (IGF1-somatomedin C)
Vitamin deposu (siyanokobalamin-B12)
Kimyasalların temizlenmesi ve detoksifikasyonu (parasetamol, nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar-NSAID, glukokortikoidler, alkol-etanol, anabolik-androjenik steroidler-AAS).



Karaciğer, portal sirkülasyona ve karaciğere bir kimyasal madde ne zaman girerse, toksik bir madde veya sistem için yararlı bir şey olduğunu tespit etmelidir. Karaciğer, karaciğer gerginlığına neden olmayan birçok ilacı metabolize eder. Bununla birlikte, AAS çok çeşitli klinik ve hepatik zorlanma ve organın yaralanmasından sorumlu olabilir. Transaminazlar (alanin transaminaz-ALT / SGOT ve aspartat transaminaz-AST / SGPT), alkalin fosfataz (ALP), γ-glutamil transpeptidaz (GGT), laktat dehidrogenaz (LDH) ve bilirubin (Bilhassa BH) gibi biyokimyasal belirteçler ) Genellikle karaciğer hasarını belirtmek için kullanılır. Karaciğer yaralanması ya bir yükseliş olarak tanımlanır:

(A) Normal üst sınırın üç katından fazla ALT seviyesi,
(B) normal üst sınırın iki katından fazla olan ALP seviyesi veya
(C) artmış ALT veya ALP ile bağlantılı olduğu zaman total üst bilirubin seviyesinin üst sınırın iki katından fazla olması. Karaciğer hasarı ayrıca hepatoselüler (ALT yükselmesi) ve kolestatik (ALP yükselmesi) tipleri ile karakterizedir.
Karaciğer toksisitesine göre AAS iki ana kategoriye ayrılır:

(A) 17-alkile AAS (çoğu oral, tabs-per os),
(B) 17-alkile edilmemiş AAS (çoğu enjekte).
Sadece enjekte edilebilen 17-alkile AAS, stanozolol (Winstrol Depot) iken, sadece 17-alkile edilmemiş oral haplar şunlardır:

Mesterolon (Proviron)
Metenolon (Primobolan asetat)
Testosteron undekaonat (Andriol).
En güçlü 17 alkillenmiş os şunlardır:

Metiltrienolon (M3)
Fluoksimesteron (Halotestin)
Oksimetolon (Anapolon )
Metandrostenolon-metandienon (Dianabol)
Metiltestosteron (Teston)
Stanozolol (Winstrol)
Oksandrolone (Anavar).

Tüm AAS, ateromik indeks bozulmasından ve lipoprotein oranının (HDL / LDL) kaymasından sorumludur. Bu sonuçta kardiyovasküler hastalıklara (KVH) yol açabilir. Steroid molekülün alkilasyonu, belirli maddenin mide suyu (asidik) gibi düşmanca ortamları sürdüreceğini garanti eder. Madde karaciğer parankimine girdiğinde, dolaşım yoluyla karaciğer metabolize olur. Alkilasyon kırılması zor bir şeydir, bu nedenle hepatositler baskı altına alınır. Bu durum AST, ALT serum değerlerini (> 100) arttırır.

Enjekte edilebilir AAS ve bir dereceye kadar enjektabl 17 alkile AAS (stanozolol süspansiyonu) bile karaciğer için daha az toksiktir. Bunun bir nedeni, maddenin portal-hepatik dolaşımı atlaması ve kas içine dolaşımı (par enterik) yoluyla kan dolaşımına girmesi. Bu dolaylı olarak karaciğeri etkiler, bu nedenle suş daha az olur. Stanozolol dışında, enjekte edilebilir maddeler, 17-alkilasyona sahip değildir. Bu, karaciğerin metabolize olmasını daha kolay hale getirir. 17 alkile oral AAS'nin daha az toksik olması için zor bir yöntem, dil altı, yani dilde kullanılmaktır. Ağız boşluğundaki o spesifik alan minik kan damarlarıyla doludur. Akut absorpsiyon oluşur; Bu nedenle steroid madde kas akışına girdiği için kan dolaşımına girer. Bu şekilde, madde oral dozlamadan sonra karaciğere konsantre olmaz ve daha az karaciğer gerilimi ortaya çıkabilir.

AAS dört farklı karaciğer yaralanmasına karıştı:

Farmasötik hepatit; Bu durumda, karaciğer transaminazları yükselir (> 100). Bu yükselmeler, oral steroid alımına atıf yapıyor, genellikle asemptomatik, geçici ve durduktan sonraki birkaç hafta içinde bazal seviyelere geri dönüyor. Bu yükselmeler fluoksimesteron ve oksimetalon ile yakından bağlantılıdır. Hepatositlerin ve kas hücrelerinin SGOT ve SGPT enzimleri için reseptörlere sahip olması nedeniyle bazen hepatik disfonksiyon yerine kas hasarı / rabdomiyoliz (CPK> 500) ile yanlış tanı konur. Son zamanlarda yapılan çalışmalar, GGT'nin hepatik disfonksiyonun saptanması için en belirgin enzim olduğunu gösterdi.

Kolestaz; Sarılık oluştuğu bir durum. Safra kanalı ve karaciğer parankim hücre içi safra tübülleri yoluyla safra eliminasyonu uygun değildir. Başlangıçta genellikle bulantı, yorgunluk ve kaşıntı gelişir ve ardından koyu kahverengimsi idrar (yükselmiş ürobilinojen) ve sarılık (yüksek bilirubin) oluşur. Sarılık, AAS durdurulduğu halde uzatılabilir. Tipik olarak, ALP, γGT, bilirubin direkt / dolaylı gibi kolestatik belirteçlerin serum yükselmeleri mevcuttur. Karaciğer biyopsisinde tipik olarak inflamasyon, hepatoselüler nekroz ve hepatositlerin hiperplazisi ile kolestaz görülür. Kolestazın bu klinik fenotipi AAS'nin tipik kullanım şeklidir.


Hepatik peliosis; Karaciğer loblarının kan kistleri içeren nodül ile kaplandığı nadir bir sendromdur. Karaciğer büyütülebilir, derin kırmızı renkte olabilir. Serum enzim seviyeleri genellikle normal veya hafif yükselmiştir. Hastalar sağ üst rahatsızlık verebilirler. Bu kritik ve bazen ölümcül bir durumdur. Bununla birlikte, AAS ile ilişkili peloz, çoğunlukla, hastanın AAS istismarını iyi durdurması durumunda, en azından kısmen tersine döner.


Hepatosellüler kanser; AAS kullanımının en ciddi komplikasyonu adenom (HCA) veya hepatoselüler karsinom (HCC) olan hepatik tümörlerin gelişmesidir. Klinik tablo genellikle sağ üst kadran rahatsızlığı ve klinik olarak veya görüntüleme çalışmalarında bulunan hepatik kitle (U / S, C / T) ile seyreder. Yaygın karaciğer testleri yaygın yayılım, rüptür veya karaciğer hastalığı olmaması durumunda genellikle normaldir. Fluoksimesteron HCA oluşumu ile ilişkili iken, sırasıyla oksimetolon gibi diğer maddeler, metiltestosteron HCC'ye neden olabilir. Metastaz olmaksızın HCC için farklı tedavi stratejileri vardır. Genel olarak karaciğer transplantasyonu, ekstrahepatik metastaz olasılığı olmayan seçilmiş HCC hastaları için tercih edilen tedavi yöntemidir. AAS'ın uzun süre kullandırılması HCC'yi geliştirme riski taşımaktadır ve bu nedenle kullanıcılar iyi izlenmelidir. Periyodik hepatik ultrason, hepatik lezyonların gelişimini saptamak için yeterli bir tarama prosedürü gibi gözükmektedir.


Yağlı karaciğer hastalığı esas olarak metabolik nedenlerden dolayı ortaya çıkan bir durumdur. Obezite ve metabolik sendrom genellikle karaciğer parankiminde yağ birikimine neden olur. Bazı durumlarda yağlı karaciğere hepatik inflamasyon ve karaciğer hücre ölümü (steatohepatit) eşlik edebilir. Bu olgu lipotropik faktörlerin (kolin, inositol) uygun beslenmesi ve takviyesi ile geri dönüşümlüdür. Supplementasyon tıbbi önlemeyi sağlar ve karaciğer enzimlerinin o kadar yükselmediğini garanti eder. Ürsodeoksikolik asit (UDCA), sarılık oluştuğu kolestaz vakalarında son derece yararlı gibi gözükmektedir. Bu safra tuzlarının bilirubin konsantrasyonunu azaltma, safra havuzunun toksisitesini azaltma ve kolestatik değerlendirmeleri tersine çevirme (ALP, GGT) özelliği vardır.


Glutatyon (enjektabl) veya N-Asetil-Sistein (N-A-C) gibi diğer güçlü antioksidanlar da faydalıdır. N-A-C, bir glutatyonun öncüsüdür ve bir karaciğer detoksifikatörü olarak görev yapar. N-A-C, glutatyon ile birlikte vücuttaki glutatyon rezervlerini arttırmaya yarar; Ikisi de doğrudan toksik metabolitleri bağlar. Silimarin (Deve dikeni) veya / veya enginar olarak otlar karaciğerde güçlü antioksidanlar olarak bilinirler. Alfa Lipoik Asit ayrıca serbest radikallere ve oksidatif strese karşı etkili bir ajan. Taraxacum idrar yoluyla toksinleri temizleyen ve temizleyen diüretik bir bitkidir. Piyasada birkaç karaciğer koruma formülü var. Bunlardan biri Moleküler Beslenme ile Karaciğer Stabilitesidir. Bununla birlikte, SFA'larda düşük bir diyetle ve alkol veya asetaminofen / parasetamol da kullanılmamalıdır. En azından AAS kullanıcısı bir steroid döngüsü geçirirken.


Referanslar:


Related Articles

0 comments:

Post a Comment

Bazı Paylaşımlar

İletişim Formu

Name

Email *

Message *

Attention-Dikkat

Disclaimer (Feragatname)


Web sitesinin yalnızca bilgi amaçlı olduğu ve web sitesi sahipleri ve operatörlerinin, site içeriği için tamamen veya kısmen hiçbir şekilde sorumlu olmadığı unutulmamalıdır. Sahipleri ve operatörleri yasadışı steroid kullanımından sorumlu değildir ve steroid kullanımını teşvik etmemektedir.


Web sitesi yalnızca kişisel, ticari olmayan kullanım için kullanılmalı ve metin, grafik, logo, resim, ses, video vb. Web sitesinin içeriği bu web sitesinin malıdır ve çoğaltılamaz, aktarılamaz veya dağıtılmamalıdır. izni. Bazı ülkelerde steroidlerle ilgili tüm satın alma, kullanma, yeniden satış, dağıtım ve tüm işlemlerin yasadışı olduğunu ve site ziyaretçilerinin tüm yasal ve sağlıkla ilgili komplikasyonlardan tamamen sorumlu olduğunu lütfen unutmayın.


Web sitemizi ziyaret edenler, siteye girerek, bu sitenin sağlayıcılarını, sahiplerini ve yaratıcılarını, doğabilecek herhangi bir sorumluluktan serbest bırakır ve deşarj eder. Açıkça burada verilmeyen herhangi bir hak saklıdır ve bu bildirimin içeriği herhangi bir zamanda, herhangi bir bildirimde bulunmaksızın, takdir yetkimiz dahilinde değiştirilebilir. Bu Sitenin kullanımı, Feragatnameyi, Gizlilik politikamızı ve kullanım şartlarımızı okuduğunuzu ve kabul ettiğinizi ve herhangi bir şart veya yasal yetkiye sahip olmadan bunları kabul ettiğinizi gösterir.


Web sitesi yalnızca bilgi sağlamak amacıyla diğer web sitelerine bağlantılar içerir ve bu bağlantılarla ilgili içerik veya herhangi bir şey teşvik etmemektik veya onaylamamaktayız. Bu web sitesinin ve sahiplerinin ve operatörlerinin gizlilik uygulamaları, faaliyetleri veya bu sitelerin içeriğinden hiçbir şekilde sorumlu değildir. Web sitemize erişerek, tam bir rıza göstermiş oluyorsunuz ve bu Web sitesinin sahipleri ve operatörlerinden düzenli olarak e-posta yoluyla bilgi almayı kabul ediyorsunuz.



Please note that the website is meant only for informational purposes and the website owners and operators are not in any way liable, in whole or in part, for the site content. The owners and operators are not responsible for illegal steroid use and do not promote the use of steroids.


The website should be used only for individual, non-commercial use and content of website, including text, graphics, logos, images, audio, video, etc. are property of this website and should not be reproduced, transferred, or distributed without written permission. Please note that the purchase, use, resale, distribution, and all actions related with steroids are illegal in some countries and site visitors are fully responsible for all legal and health complications.


The visitors to our website, by accessing the site, releases and discharges the providers, owners and creators of this site from any and all liability which might arise. Please note that any rights not expressly granted herein are reserved and the contents of this statement may be altered at any time, at our discretion, without any notice. Use of this Site indicates that you have read and agreed to our Disclaimer, Privacy policy, and terms of use and agree to them in full and without any conditions or legal authority.


The website contains links to other websites for the purpose of providing information only and we do not promote or endorse content or anything else in the respect of these links. This website and its owners and operators are not responsible in any way whatsoever for the privacy practices, activities or content of such sites. Even though we make every single effort to provide virus-free files, we do not guarantee uncorrupted files. By accessing our website, you provide complete consent and agrees to receive information via email from the owners and operators of this Website on a regular basis.